Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

How to x-up

Πώς μπορείς να γυρίσεις το τιμόνι στου 180ο ενώ είσαι στον αέρα;
To Xup είναι ένα από τα πιο απλά κόλπα για να προσθέσετε στο air σας. Μπορεί να γίνει και σε μικρά άλματα ή ακόμα και από bunnyhop, αρκεί να έχετε καλό συγχρονισμό, ακρίβεια και σωστή θέση του σώματος. Βρείτε ένα άλμα, στο οποίο νιώθετε άνετα και έχετε κάποιο χρόνο στον αέρα. Σιγά σιγά στρίβετε το τιμόνι, αφού η μπροστά ρόδα έχει φύγει από το lip προς όποια μεριά βολεύει περισσότερο. Σαν κανόνα να έχετε ότι, αν καβαλάτε με το δεξί πόδι μπροστά το τιμόνι, πρέπει να γυρίσει δεξιά, έτσι ώστε οι πιθανότητες να βρει ο τροχός στο πόδι σας να είναι λιγότερες.
Βήματα- Πλησιάζοντας την απογείωση είμαστε συγκεντρωμένοι στην κίνηση που θέλουμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να φύγουμε ευθεία και όσο το δυνατόν πιο ψηλά.- Πριν φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο ξεκινάμε την κίνηση, ώστε στο μεγαλύτερο ύψος της, τα χέρια μας να είναι σταυρωμένα σχηματίζοντας ένα Χ.- Για περισσότερη ευκολία στην κίνηση κρατάμε λίγο τη σέλα με τα γόνατα, ενώ φροντίζουμε να έχουμε τους ώμους πάνω από το τιμόνι, για να μπορούμε να το περιστρέψουμε εύκολα.- Τέλος, πριν φτάσουμε στο έδαφος ξανά φροντίζουμε να έχουμε ισιώσει πάλι το τιμόνι. Δε θέλετε να προσγειωθείτε με το τιμόνι ανάποδα ή ακόμα χειρότερα μισό στριμμένο.
Ως προπόνηση, πριν το άλμα δοκιμάστε το στο flat σηκώνοντας την μπροστά ρόδα και κατεβάζοντάς τη σε θέση Χup. Όταν το καταφέρετε αυτό πηγαίνετε στο επόμενο στάδιο, σηκώστε τον μπροστινό τροχό και δοκιμάστε Χup, προτού ακουμπήσει ξανά στο έδαφος. Μετά προχωρήστε στο πιο οικείο σας άλμα....

Drift like a pro

Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα DH και 4X αρκετοί γίναμε μάρτυρες μια οδήγησης εξωπραγματικής που όμοια της παρατηρούσαμε μόνο σε οθόνες υπολογιστή και τηλεόρασης.
Η πίστα 4Χ είχε ένα εντυπωσιακό κομμάτι, τη γρήγορη εκκίνηση μέχρι το πρώτο δεξί μεγάλο berm στο οποίο έπρεπε να στριμωχτούν τέσσερα mountain. Οι Ευρωπαίοι συναθλητές μας πλησίαζαν εκεί χωρίς να αγγίζουν τα φρένα τους και πίεζαν το ποδήλατο που έστριβε σαν να πατούσε πάνω σε ράγες. Τα λάστιχα έσκαβαν, το χώμα σηκωνόταν και εμείς χαζεύαμε το άψογο style...

Στις φωτό ο Kamil Tatarkovic της ΚΟΝΑ Les Gets μας δείχνει πώς γίνονται όλα.1. Μπαίνοντας στο berm κρατάμε ανοιχτή πορεία, πατάμε δηλαδή όσο ψηλότερα γίνεται. Τα πετάλια μας είναι παράλληλα ή (προσοχή!) αν χρειαστεί ανασηκώνουμε μόνο το πετάλι που βρίσκεται εσωτερικά. Το βλέμμα μας πρέπει πάντα να κοιτάει την έξοδο της στροφής.

2. Στη μέση της στροφής χαμηλώνουμε το σώμα-κέντρο βάρους μας. Αυτό πιέζει τα λάστιχα και μας δίνει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση.

3. Στην έξοδο πια ανασηκωνόμαστε και πατάμε δυνατά πετάλι στοχεύοντας την πορεία μας και κρατώντας όσο το δυνατό περισσότερα χιλιόμετρα.

Semi slick Ζωή

Ένα κόλπο που οι αθλητές εφαρμόζουν πολλά χρόνια προκειμένου να βελτιώσουν την τεχνική τους είναι η εφαρμογή slick ελαστικών στις προπονήσεις.
Τα slick γλιστράνε πολύ σε συνθήκες βουνού και υποχρεωτικά ο αναβάτης πρέπει να βάλει όλη του την τέχνη προκειμένου να κρατηθεί το ποδήλατο στις γραμμές που θέλει. Εκτός από την κατηφόρα που τα αποτελέσματα είναι προφανή, η μεγαλύτερη βελτίωση έρχεται στις ανηφόρες και στις στροφές. Μαθαίνουμε σταδιακά να επιλέγουμε σωστές γραμμές όχι μόνο ως διαδρομή αλλά και ως έδαφος. Για να ανέβεις τεχνικό κομμάτι με semi slick λάστιχο πρέπει να επιλέξεις πολύ προσεκτικά το έδαφος που θα πατήσουν οι ρόδες. Διαφορετικά, συνεχώς θα σπινιάρει η πίσω και η εμπρός δε θα «διαβάζει» σωστά. Ειδικά αν έχουμε hardtail όπου τα σπινιαρίσματα στην πίσω ρόδα είναι συχνό φαινόμενο, η αναρριχητική μας ικανότητα θα ανέβει κατακόρυφα.

Line κάντε άλματα συνεχόμενα

Στο dirt, σ' ένα line με συνεχόμενα άλματα χρειάζεται κάποια τεχνική για να περάσετε από το ένα double στο άλλο χωρίς να μειωθεί η ταχύτητά σας. Αυτό λέγεται flow, όσο περισσότερο flow έχετε τόσο πιο εύκολα, όμορφα και φυσικά θα φαίνεται ότι περνάτε από προσγείωση σε απογείωση και το αντίστροφο.
1. Έχουμε απογειωθεί και είμαστε άνετοι και έτοιμοι για την προσγείωση.
2. Φροντίζουμε να προσγειωθούμε και να μπούμε στην κλίση της πρώτης προσγείωσης όσο πιο ομαλά μπορούμε λυγίζοντας το σώμα.
3. Εφ' όσον είμαστε smooth και δεν προσγειωθούμε άτσαλα, σηκώνουμε το σώμα τεντώνοντας χέρια και πόδια και με μία αρμονική κίνηση πιέζουμε σπρώχνοντας το ποδήλατο προς το έδαφος.
4. Έχοντας φτάσει στην απογείωση τραβάμε και αφήνουμε την κλίση να μας πετάξει στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.

Tips
- Σε όλες τις κινήσεις μας το σώμα οδηγεί και το ποδήλατο ακολουθεί. Φροντίστε να μη σας παίρνει «το πάνω χέρι».
- Το σπρώξιμο προς τα κάτω είναι αυτό το οποίο διατηρεί την ταχύτητά μας. Φροντίστε να το κάνετε πριν από κάθε απογείωση και αν ο χώρος σας το επιτρέπει τραβήξτε και μια-δυο πεταλιές...

Aγαπήστε τα τεχνικά εμπόδια

Καθόρισε τη στρατηγική σου
Πρώτα από όλα πρέπει να καθορίσεις την καλύτερη προσέγγιση ανάλογα με τον όγκο του εμποδίου, αν είναι λιγότερο από πέντε πόντους, απλώς σήκωσε τη ρόδα σου και πέρασέ το σαν να μην ήταν εκεί. Αν είναι ψηλότερο, τότε πρόσεχε να μη «βρει» η ανάπτυξή σου, γι’ αυτό προσπάθησε να ανασηκώσεις και την πίσω ρόδα σου περνώντας το εμπόδιο.
Προσπάθησε να πλησιάσεις το εμπόδιο με ίσιο το τιμόνι σου και όχι με κλίση αποφεύγοντας το γλίστρημα του τροχού, πρέπει να εκμεταλλευτείς την ταχύτητά σου  όπως όταν κανείς τζόκινγκ, εάν πηγαίνεις πολύ αργά σχεδόν σίγουρα θα πέσεις.

Κάνε μία πεταλιά
Όταν θα φτάσεις στο εμπόδιο πάτησε δυνατά με το μπροστινό σου πόδι, κάνοντας μία μισή γρήγορη πετάλια για να μπορέσεις να σηκώσεις τον μπροστινό σου τροχό. Την ίδια στιγμή ανασήκωσε ελαφρώς το τιμόνι σου, αυτό θα σου δώσει αρκετή ορμή ώστε να ξεκολλήσει το ποδήλατο. Η ανάπτυξη εκείνη τη στιγμή πρέπει να είναι οριζόντια.
Ανασήκωσε τον πίσω τροχό σου
Όταν ο μπροστινός τροχός έρθει και πέσει στο έδαφος, πριν όμως χτυπήσει η ανάπτυξη και το πίσω λάστιχο ακουμπήσει, ρίξε το βάρος μπροστά και τράβηξε τα πετάλια με μία ομαλή κίνηση για να ανασηκωθεί ο πίσω τροχός. Τα αυτόματα πετάλια βοηθούν σε τεχνικά σημεία αλλά πρέπει να είναι και σωστά σφιγμένα για να μπορέσεις σε περιπτώσεις πεσίματος να απελευθερωθείς από τα πετάλια άμεσα. Αν δεν έχεις αυτόματα αλλά κανονικά πετάλια, τότε σπρώξτε προς τα πίσω, το πίσω πετάλι με τα δάχτυλα του ποδιού να κοιτάνε προς τα κάτω. Πρέπει να σηκωθεί ψηλά η ρόδα είτε να ακουμπήσει στο εμπόδιο είτε να περαστεί ολόκληρη με μία ομαλή κίνηση.

Μεγάλα τεχνικά εμπόδια
Τι να κάνετε για να αποφύγετε μεγαλύτερα τεχνικά εμπόδια; Εδώ είναι πιο εύκολο να ακουμπήσει η ανάπτυξή σας και να πέσετε. Ακολουθήστε το πρώτο βήμα.

Πηδήξτε προς την κορυφήΤώρα έρχεται το δύσκολο σημείο. Πριν η μπροστινή ρόδα ακουμπήσει στο εμπόδιο ρίξε το βάρος σου μπροστά, σήκωσε το οπίσθιο μέρος του ποδηλάτου με τα πόδια ταυτόχρονα χοροπήδησε μαζί με το ποδήλατο εμπρόσθια και κατέληξε να έχεις το κορμί σου πολύ πίσω από τη σέλα. Είναι προτιμότερο μαθαίνοντας πρώτα αυτήν την τεχνική, να ανασηκώσετε το ποδήλατο ταυτόχρονα πηδώντας προς τα πάνω σε ένα επίπεδο σημείο.

Πέταξε μακριά
Το καλύτερο αυτού του κομματιού είναι να διαλέξεις κοιτάζοντας μακριά ένα σημείο, στο οποίο θα θέλατε να προσγειωθείτε, τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά, αποφεύγοντας να χτυπήσει η ανάπτυξη ή να φύγετε μπροστά από το τιμόνι. Είναι σημαντικό να έχετε το βάρος σας μαζεμένο και τοποθετημένο στην πίσω ρόδα του ποδηλάτου, έως ότου αποφύγετε το τεχνικό εμπόδιο.

3 Kινήσεις που πρέπει να κατέχεις

Υπάρχουν κινήσεις που μόλις τις μάθεις αλλάζει ο τρόπος που οδηγείς. Η εξοικείωση με το ποδήλατο αυξάνεται τόσο πολύ, που η διαφορά είναι αισθητή ακόμα και στην ισιάδα.
Ποδήλατο βουνού δε σημαίνει μόνο δύναμη και αντοχή αλλά και τεχνική. Σε κάθε τεύχος παρουσιάζουμε κινήσεις, που άλλες είναι εύκολες και άλλες δύσκολες. 3 όμως ξεχωρίζουν για τη δυσκολία τοποθέτησης του σώματος και την άνεση που πρέπει να έχουμε για να τις «καταφέρουμε». Όταν αυτά τα 3 μπορούμε να τα κάνουμε καλά, τότε θα ανακαλύψουμε ότι πολλά άλλα θα γίνονται αυτόματα. Στρωθείτε στην προπόνηση, από λίγο σε κάθε βόλτα.
Wall ride
Υπό γωνία

Στο Wall Ride μαθαίνουμε να κρατάμε το ποδήλατο πάνω σε πλάγιες κλίσεις, πάντα με μεγάλη ταχύτητα. Όσοι έχουν κάνει πίστα μπορεί να γελάσουν αλλά στο βουνό, που το έδαφος μόνο λείο δεν είναι, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Με το Wall ride μπορούμε να αποφύγουμε εμπόδια, που είναι στη μέση του δρόμου, να κάνουμε προσπεράσεις χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης ή απλά να δείξουμε στους φίλους μας, ότι το ποδήλατο δεν πάει μόνο στην ευθεία και στα μονοπάτια αλλά γαντζώνει και πάνω σε τοίχους. Χρειαζόμαστε αρκετή φόρα, μπόλικη αποφασιστικότητα και φύγαμε για την τρελή πορεία μας πάνω στον τοίχο. Το Wall Ride μπορεί να γίνει και σε τσιμεντένιους τοίχους με ποδήλατα street, αλλά στο βουνό προσφέρονται οι περισσότεροι δασικοί δρόμοι, που η μια πλευρά του βουνού είναι «κομμένη».
Bunny Hop
Η κίνηση του λαγού

Μια από τις βασικότερες κινήσεις στην ποδηλασία βουνού είτε για να περάσουμε πάνω από εμπόδια είτε γιατί είναι ο προθάλαμος της τεχνικής των αλμάτων. Το Bunny Hop μας δίνει την πολυτέλεια να μην κατεβαίνουμε από το ποδήλατο, κάθε φορά που ένας κορμός ή ένα πέτρινο σκαλοπάτι βρεθεί μπροστά μας. Ξεκινάμε την προπόνηση από χαμηλά εμπόδια, όπως είναι ένα πεζοδρόμιο και μπορούμε να φτάσουμε σε ύψος μέχρι 70 εκ-1 μ. (για τους τεχνίτες). Ακόμα και στα 40 εκ. να φτάσουμε, θα ανεβαίνουμε με άνεση πολλά εμπόδια που σήμερα πρέπει να τα «περπατήσουμε». Endo
Αέρας στη ρόδα
To endo είναι μια κίνηση, που περισσότερο θα σας φανεί χρήσιμη για να παίξετε μόνος σας, παρά για να γλιτώσετε κακοτοπιές στο βουνό. Προϋποθέτει πολύ καλή χρήση του εμπρός φρένου αλλά και καλό έλεγχο της ισορροπίας. Υπάρχουν περιπτώσεις σε τεχνικά μονοπάτια, που η μπροστινή ρόδα ετοιμάζεται να κολλήσει και ένα μικρό endo με ταυτόχρονη αλλαγή θέσης του πίσω τροχού, θα μας αλλάξει πορεία μακριά από το εμπόδιο. Σε εξελιγμένη μορφή μπορούμε να κάνουμε στροφές της πίσω ρόδας μέχρι 180 μοίρες και να αλλάξουμε τελείως κατεύθυνση. Το μυστικό είναι στο χειρισμό του βάρους του σώματος. Όταν αισθάνεστε ότι θα πέσετε μπροστά είναι προτιμότερο να αφήσετε το φρένο παρά να γείρετε το σώμα σας προς τα πίσω.

Wall – Ride. The Wall…

45 μοίρες κλίση πάνω σε ένα κάθετο τοίχο ακούγεται κάπως περίεργο για έναν ποδηλάτη. Και όμως γίνεται. Αφεθείτε λοιπόν. Tο wallride είναι ένα κόλπο που δείχνει και είναι εντυπωσιακό, για να το καταφέρετε όμως θέλει αρκετή εξάσκηση και υπομονή.
Δεν είναι όσο δύσκολο φαίνεται, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρήσετε την ταχύτητά σας φέρνοντας το ποδήλατο στη θέση που πρέπει. Είναι εύκολο να τα χάσετε προσπαθώντας το, κάτι που θα σας κάνει να γλιστρήσετε απλά πάνω στον τοίχο χωρίς να έχετε πλαγιάσει το ποδήλατο. Λέγοντας τοίχο εννοούμε κανονικό τοίχο ή πλαγιές βουνών. Ωραία σημεία για wallride θα βρείτε στους δασικούς δρόμους με εύκολα σημεία για ανέβασμα και κατέβασμα. Οι πόλεις μας είναι γεμάτες από walls για να το δοκιμάσετε για όσους είναι πιο «αστικοί» τύποι και έχουν αλλεργία στα λουλουδάκια.
Bήματα
1. Για να διανύσετε απόσταση πάνω στον τοίχο χρειάζεστε αρκετή ταχύτητα. Φτάνοντας στον τοίχο χάνετε αρκετή φόρα, οπότε αν πηγαίνετε αργά μάλλον θα πέσετε.
2. Ξεχωρίζοντας που θα τοποθετήσετε τον τροχό σας φροντίστε να ακολουθήσετε ανοιχτή γραμμή πριν τον τοίχο. Αν υπάρχει απογείωση εκμεταλλευτείτε την, αλλιώς κάντε ένα μικρό bunnyhop, έχοντας φέρει  το ποδήλατο σε κλίση 45 μοιρών περίπου με το έδαφος.
3. Ρίχνοντας τον ώμο που κοιτάει προς το έδαφος και τεντώνοντας το άλλο χέρι, το ποδήλατο πλαγιάζει περισσότερο. Φροντίστε να το αφήσετε να κυλήσει απαλά, αν φρενάρετε το ποδήλατο θα προσπαθήσει να ισιώσει και θα πέσετε. Όταν νιώσετε να λιγοστεύει η ταχύτητα ετοιμαστείτε να τραβήξετε δυνατά το τιμόνι. Τέλος, χρησιμοποιείστε χέρια και πόδια για να απορροφήσετε την προσγείωση.
Tips
- Η ταχύτητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να ολοκληρώσετε την κίνηση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα χιλιόμετρα και να είστε όσο πιο «απαλοί» γίνεται στην επαφή με τον τοίχο.
- Δοκιμάστε το αρχικά σε επιφάνειες με λιγότερη κλίση εως ότου συνηθίσετε την αίσθηση. Όσο βελτιώνεστε προχωρήστε σε πραγματικούς τοίχους...
- Προσπεράστε με εντυπωσιακό τρόπο προπορευόμενους αθλητές σε αγώνες XC και κάντε την έκπληξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου