Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στη Ζήρεια με ΜΤΒ

DSC01312

Η Ζήρεια ή Κυλλήνη όπως λεγόνταν στην αρχαιότητα είναι ένα από τα ομορφότερα ελληνικά βουνά που χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, βαθιές χαράδρες και εντυπωσιακά τοπία όπως είναι η λίμνη Δασίου που συναντούμε κατεβαίνοντας από το οροπέδιο προς το Κεφαλάρι. Πάνω από τα 1600μ. ξεκινά το γυμνό αλπικό τοπίο, όπου δεσπόζει το μεγάλο οροπέδιο της Ζήρειας με το Αθλητικό κέντρο και τις χιονοδρομικές πίστες. Η Ζήρεια είναι ένα βουνό ιδανικό  για σπορ περιπέτειας & δράσης και προσφέρει πολλές δυνατότητες μέσα από μονοπάτια και δασικούς χωματόδρομους για μεγάλες διασχίσεις. Ορειβασία, χιονοδρομία, ορειβατικό σκι, ορεινή πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο, ορεινή ποδηλασία, είναι μερικά από τα σπορ που μπορεί κανείς ανάλογα και με την εποχή να απολαύσει στη Ζήρεια. Εμείς επιλέξαμε την ορεινή ποδηλασία, ένα άθλημα που συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και να περιηγηθούν στο βουνό.

Σύντομη περιγραφή διαδρομής

Με αφετηρία το Αθλητικό κέντρο Ζήρειας στα 1.600μ. ακολουθούμε τον κεντρικό χωματόδρομο που διασχίζει το βουνό. Στην πρώτη διασταύρωση που συναντούμε βλέπουμε πινακίδα με κατεύθυνση δεξιά προς τη λίμνη Δασίου. Την αγνοούμε και συνεχίζουμε ευθεία τον κεντρικό φαρδύ χωματόδρομο. Αριστερά μας οι δασωμένες πλαγιές της Ζήρειας. Στα 5 περίπου χλμ συναντούμε χωματόδρομο που φεύγει δεξιά. Τον αγνοούμε και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στον κεντρικό δρόμο. Έπειτα από 4 περίπου χλμ το τοπίο ανοίγει και γίνεται πεδινό. Η βλάστηση αραιώνει. Ο δασικός δρόμος σε κάποιο σημείο διασταυρώνεται με το μονοπάτι που ανεβαίνει από τη Γκούρα μέσα από το ρέμα Φαρμακίλας στις κορυφές (σήμανση με κόκκινο τετράγωνο).

0001Φτάνουμε σε διασταύρωση. Παίρνουμε το δρόμο δεξιά όπου συναντούμε εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Φτάνουμε πάλι σε διασταύρωση όπου ευθεία ο δρόμος συνεχίζει για Μεσινό (περίπου 6 χλμ) και δεξιά για τη Γκούρα (περίπου 4 χλμ). Πάμε δεξιά με κατεύθυνση προς τη Γκούρα.

Η Γκούρα είναι ένα όμορφο χωριουδάκι του Φενεού σε υψόμετρο 950μ. και κατάλληλο για ανεφοδιασμό. Από την Γκούρα συνεχίζουμε σε ασφαλτόδρομο για το επόμενο χωριό το Στενό (840μ.) που θα το συναντήσουμε σε 4 χλμ. Στο Στενό ξεκουραζόμαστε αφού από δω και πέρα περνάμε στο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής με αρκετά χιλιόμετρα ανάβασης. Για 6 περίπου χλμ ανηφορίζουμε από τον χωματόδρομο προς το οροπέδιο της Ζήρειας. Στο δρόμο μας συναντούμε δύο φορές χωματόδρομους που φεύγουν αριστερά. Εμείς δεν στρίβουμε πουθενά. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο μέχρι που συναντούμε εκκλησάκι και διασταύρωση με τον κεντρικό χωματόδρομο απ’ όπου είχαμε κατέβει στη Γκούρα. Στη διασταύρωση πάμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς το Αθλητικό κέντρο Ζήρειας όπου θα είμαστε περίπου έπειτα από 5χλμ.


Σύνολο χιλιομέτρων 32
Χαμηλότερο σημείο: 840μ.
Ψηλότερο σημείο:1.600μ.

100_4785     100_4790     PICT0230     100_4796     PICT0239     100_4815
100_4809     100_4817     100_4820     PICT0248     DSCN2067     PICT0251
                   

H Ζήρια στο διαδίκτυο:

http://www.e-ziria.gr
http://www.oreini-korinthia.gr
http://www.orosziria.gr
http://www.xylokastro.gov.gr
Πώς θα πάτε: Για να φτάσετε στα Τρίκαλα, θα πρέπει να πάτε μέχρι το παραλιακό Ξυλόκαστρο, το οποίο απέχει 125 χλμ. από την Αθήνα, μόλις 35 χλμ. από την Κόρινθο και 96 χλμ. από την Πάτρα. O ασφαλτοστρωμένος και με άφθονες στροφές δρόμος περνά κάτω από την εθνική οδό και αρχίζει να ανηφορίζει στις πλαγιές του βουνού για 34 χλμ., έως ότου καταλήξει στα Κάτω Τρίκαλα. Ακολουθούν τα Μεσαία και αμέσως μετά τα Άνω Τρίκαλα.













Παύλιανη-Λιβαδιές-Καστανιά με mtb/Οίτη     PDF      | Εκτύπωση |      E-mail
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 22:57
iti_mapΕΙΣΑΓΩΓΗ/Κείμενο-φωτογραφίες Andreas Kalogeropoulos

Η Οίτη είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας και μια διάσχιση με mtb ήταν στα σχέδιά μας από καιρό. Μια διαδρομή cross country εξ’ ολοκλήρου σε χωματόδρομους χωρίς τεχνικές δυσκολίες και ιδιαίτερες κλίσεις. Άλλωστε η Οίτη είναι ένα βουνό με ομαλή διαμόρφωση στα ψηλά που κυριαρχείται από μεγάλα οροπέδια και λιβάδια που εκτείνονται σε όλο το κεντρικό ορεινό συγκρότημα.

Τέλη Μαΐου 2006. Η δροσερή πρωινή αύρα μάς βρίσκει καθ’ οδόν προς τη Λαμία. Προορισμός μας η Παύλιανη, ένα όμορφο χωριό της ορεινής Φθιώτιδας στα νοτιοανατολικά της Οίτης που αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για επισκέψεις στην ορεινή Ρούμελη και ιδιαίτερα στο τρίγωνο Γκιώνα-Οίτη-Βαρδούσια.Ο ουρανός είναι καθαρός και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα είναι μια ζεστή μέρα με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Στον κόμβο των Θερμοπυλών, εκεί που η ταμπέλα δείχνει προς Πάτρα και Άμφισσα στρίβουμε αριστερά και ανηφορίζουμε έχοντας εξαιρετική θέα στο Μαλιακό. Καθώς οι στροφές εναλλάσσονται και πλησιάζουμε στο χωριό, δεξιά βλέπουμε το μνημείο των πεσόντων στη μάχη που έγινε εδώ τον Ιούνιο του 1943.

 Ονομαστή παλιότερα για τους νερόμυλους, τα νεροπρίονα και τις ντριστέλες της, η Παύλιανη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1030μ. στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης. Η τοποθεσία είναι γνωστή από την αρχαιότητα αφού κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου δωρικού ναού που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κανείς χρόνο για να γνωρίσει καλύτερα την Παύλιανη που προσφέρει αξιόλογες επιλογές για καφέ, φαγητό και διαμονή.  Στα "must" της περιοχής είναι ασφαλώς η επίσκεψη στο φυσικό πάρκο στις πηγές του Aσωπού περπατώντας στο υπέροχο μονοπάτι ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα και τρεχούμενα νερά.

H διαδρομή

Σύντομη περιγραφή: Αφετηρία της διαδρομής ο οικισμός της κάτω Παύλιανης. Από κει κινούμαστε αρχικά για 2χλμ σε ασφαλτόδρομο μέχρι να συναντήσουμε πινακίδες για τον Εθνικό Δρυμό Οίτης και την Πυρά Ηρακλέους. Ακολουθούμε τον βατό δασικό χωματόδρομο και περνάμε από την Πυρά Ηρακλέους, την Καταβόθα και τις Λιβαδιές για να καταλήξουμε έπειτα από 35χλμ στην Καστανιά Υπάτης. Στο σύνολό της η διαδρομή κινείται σε δασικό δρόμο μέτριας έως καλής βατότητας χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις και περνά από εντυπωσιακές τοποθεσίες. Λίγο πριν από το Βαλόρεμα μπαίνουμε στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης και κινούμαστε σ' αυτόν για αρκετά χιλιόμετρα. Μετά από τις Λιβαδιές και για περίπου 10χλμ η διαδρομή χάνει ύψος και η κλίση είναι κατηφορική και αρκετά ξεκούραστη. Πηγές θα συναντήσετε μετά από το Βαλόρεμα, στις Λιβαδιές και στο δρόμο προς την Καστανιά. Η διαδρομή Παύλιανη-Καστανιά με επιστροφή στην Παύλιανη είναι περίπου 70χλμ. Εμείς με κάποιες παρακάμψεις διανύσαμε περίπου 80χλμ. Η επιστροφή μπορεί να γίνει και από άλλες διαδρομές όμως το δίκτυο των δασικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να σας μπλέξει. Εμείς συνιστούμε επιστροφή από την ίδια ακριβώς διαδρομή που ακολουθήσαμε για την Καστανιά.
2     3     12     17     28     26
30     35     40     52     18     58

Περισσότερες πληροφορίες:

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν και στις δύο πλευρές του βουνού.
Διαδίκτυο                                                                                   
www.ypati.gr
www.pavliani.gr

 Οίτη - Χρήσιμα Τηλέφωνα
Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης 22310 59151 
Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Στερεάς Ελλάδος: 22310 31988
Λουτρά Υπάτης: 22310 59526
Κοινότητα Παύλιανης: 22310 83011
Δήμος Υπάτης: 22310 98341
Αστυνομία: 22310 98411
Νοσοκομείο Λαμίας: 22310 30111
Ιατρείο Υπάτης: 22310 98321
Ο.Σ.Ε.: Λαμίας: 22310 23201
Ο.Σ.Ε.: Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιανοκλαδίου: 
ΚΤΕΛ Λαμίας: 22310 51345
Ε.Ο.Σ. Λαμίας: 22310 26786





Από τη λίμνη Τσιβλού στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων με mtb     PDF      | Εκτύπωση |      E-mail
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010 16:58
Κείμενο-φωτογραφίες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

TSIVLOU-XIONODROMIKO

Ήταν Μάιος του 2006 όταν με τον φίλο μου τον Αυγουστίνο Παυλάκη, ποδηλάτη και ένθερμο φίλο των σπορ περιπέτειας και δράσης, πραγματοποιήσαμε μια διαδρομή που σχεδιάζαμε από καιρό. Προορισμός μας η ορεινή Αχαΐα και η πανέμορφη λίμνη Τσιβλού 27 χλμ από την παραλιακή κωμόπολη της Ακράτας.

Με αφετηρία τη λίμνη θα κάναμε με ποδήλατο βουνού μία διαδρομή περίπου 47χλμ περνώντας από το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού και σχηματίζοντας ένα νοητό κύκλο θα καταλήγαμε και πάλι στην Τσιβλού μέσω του κεντρικού ασφαλτόδρομου της Ζαρούχλας.

 Από την παραλιακή κωμόπολη της Ακράτας ακολουθώντας  το δρόμο προς Βαλιμή - Περιστέρα - Ζαρούχλα αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς την 'Ανω Ακράτα απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα στον Κοριθιακό κόλπο. Σύντομα η ορεινή φύση έκανε αισθητή την παρουσία της και παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος ήταν γοητευτική όχι όμως και αναλλοίωτη.
Τα χιλιόμετρα φεύγουν και δεν αργούμε να φτάσουμε στη διασταύρωση για τον Τσιβλό. Παίρνουμε δεξιά το δρόμο που οδηγεί έπειτα από 2 χλμ στη λίμνη. Το τοπίο είναι πανέμορφο, εντυπωσιακό, πραγματικός παράδεισος! Δεν ονομάζεται άδικα Μικρή Ελβετία αφού η λίμνη αγκαλιάζεται από τις οροσειρές του Χελμού και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε έλατα και πεύκα. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ.  και δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1912-13 από μια κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθι και παρέσυρε τον οικισμό Τσιβλό στον πυθμένα, δίνοντας την ονομασία στην λίμνη. Με έκταση 83 στέμματα, μέγιστο βάθος 60μ. και ακτογραμμή 1.800μ. η λίμνη είναι ένας παράδεισος για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού.

Αφετηρία της διαδρομής μας η ταβέρνα εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα ενοικιαζόμενα πέτρινα σπιτάκια. Το μεγαλύτερο τμήμα της αναπτύσσεται  σε δασικό χωματόδρομο χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, που όμως χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση μια και οι έντονες ανηφορικές κλίσεις κουράζουν σε συνδυασμό με τη χιλιομετρική απόσταση. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα μετά το χιονοδρομικό η διαδρομή γίνεται ξεκούραστη αφού για αρκετά χιλιόμετρα χάνει υψόμετρο καθώς κατεβαίνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο.
Εμείς κάναμε τη διαδρομή με MTB όμως είναι μια διαδρομή εξαιρετική για τρέξιμο και ιδιαίτερα για όσους προπονούνται για αγώνες trail μεγάλων διαδρομών.

Τα 47χλμ μετρημένα με χιλιομετρητή ποδηλάτου μπορούν να συντομεύσουν αν ακολουθήσουμε μια εναλλακτική διαδρομή που φεύγει από την Περιστέρα αριστερά με χωματόδρομο και μονοπάτι και κινείται παράλληλα με τον κεντρικό ασφαλτόδρομο.
Στη διαδρομή από την Τσιβλού μέχρι την Περιστέρα θα συναντήσετε ποτίστρες την πρώτη περίπου στο 10ο χλμ και την επόμενη λίγο μετά το χιονοδρομικό, αλλά καλό θα ήταν να έχετε μαζί ένα παγούρι με νερό από την αφετηρία. Επίσης νερό μπορείτε να βρείτε και στο χωριό Περιστέρα.

Σημειώνουμε ότι ο δρόμος από το χιονοδρομικό μέχρι την Περιστέρα είναι πλέον άσφαλτος.
PICT0885     PICT0898     PICT0901     PICT0924     PICT0943     PICT0951

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Η απόσταση από το Δαφνί μέχρι την Ακράτα είναι 138 χλμ. και από την Ακράτα μέχρι τη διασταύρωση για Τσιβλό είναι 27 χλμ. O χωματόδρομος μέχρι τη λίμνη είναι περίπου 2 χλμ. O γύρος της λίμνης με τα πόδια διαρκεί περίπου 1 ώρα.
'Αλλες χλμ αποστάσεις: Τσιβλός-Περιστέρα 8,5 χλμ., Τσιβλός-Ζαρούχλα 11 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου